CHP NEDEN İKTİDAR OLAMADI, NASIL OLUR

CHP NEDEN İKTİDAR OLAMADI, NASIL OLUR

Cumhuriyet Halk Partisi temiz, birikimli bir genel başkanı olmasına rağmen, altyapısı uzun yıllar boyunca çalışılarak hazırlanmış rüya gibi bir seçim vaad ve proğramlarıyla neden iktidar olamadığı sorusu incelenmesi gereken bir durum.

 

Cumhuriyet Halk Partisi temiz, birikimli bir genel başkanı olmasına rağmen, altyapısı uzun yıllar boyunca çalışılarak hazırlanmış  rüya gibi bir seçim vaad ve proğramlarıyla neden iktidar olamadığı sorusu incelenmesi gereken bir durum. Üstelik 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde ve koalisyon görüşmeleri boyunca en yapıcı ve olumlu tavrı sergileyen CHP idi. Bu soruyu yönelttiğimiz partilerden ilginç yanıtlar alıyoruz.

Dini siyasette kullanarak vatandaşın dini duygularından faydalanarak oy devşiren bir iktidar olduğunu söyleyen partililer medyanın da desteği ile dini siyasete karıştırmayan CHP ve CHP´lileri dinsiz yaftası yapıştırdıklarını ve gerçek olmasa da toplumda ?dinsiz parti? algısı yarattıklarını bu yüzden bazı kesimlerin CHP´ye oy vermediklerini söylüyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu´nun alevi kimliğini alenen bile söz konusu ederek vatandaşın oy tercşjhlerinin etkilendiğini de dile getiriyorlar. Tüm bunların yanında en mantıklı gelen özeleştiri ise teşkilatların yetersizliği.

İlçemiz Kozan´ı ele alacak olursak bu durum hiç te haksız bir özeleştiri değil. Kozan CHP´yi genelde facebook´a yükledikleri  fotoğraflarda görür olduk. Geçenlerde gelen Genel Başkanın mitinginde gördük bir de. Başarısız bir organizasyonla çok az katılımın olduğu ve Kılıçdaroğlu´nu parktaki ağaçlara doğru konuşturdukları mitingde. Hamam Köyü, Bucak, Pekmezci, Faydalı, Gaziköyü, Ayşehoca, Dikili, Arslanlı köylerine üst üste birkaç defa gittiklerini duyduk bir de.  Hangi aday gelse saydığımız bu köylere giderek proğramı tamamladılar. Yani aşağı köylerden birkaçına. Yukarı köylere ise biz bile duymadık gittiklerini.

CHP´nin iktidar olması için önünde kalan tek engel Türkiye genelindeki il ilçe örgütleri desek yanlış söylemiş olmayız. Diğer il ilçelerde bulunan tanıdıklarımızda da Kozan´dakine benzer şikayetler işittiğimiz için CHP´nin neredeyse tamamına yakın teşkilatları Kozan´dan farksız durumdalar. Mevcut yönetim 5 e yakın seçim geçirdi ve bir başarı yada fark yarattığını söyleyemeyiz.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu koltuğa oturduğundan beri partide büyük değişikliklere imza attı. İlk baştaki acemiliğini yeni yeni atlatmışken son seçimden sonra istifası istenmeye başlandı. Partideki tüm olumlu gelişmelere ve iktidarın kan kaybetmesine rağmen vatandaşın hala CHP´yi iktidar yapmak istememesindeki etkenin teşkilatlar olduğu sonucuna varmak zor olmasa gerek.

Cumhuriyet Halk Partisi´nin iktidar olması için önündeki tek ve en büyük engel; eskimiş, heyecanını kaybetmiş, halktan kopuk, meydanlarda sokaklarda değil de masalarda restoranlarda siyaset yapmaya çalışan, partiyi halk ile paylaşmaktan imtina eden zihniyetin değişmesidir. Bu zihniyete sahip teşkilatların yerini gerçek anlamda siyaset yapacak, heyecanlı birikimli, toplumda karşılığı olan ve sevilen sayılan simalardan oluşacak örgütlerin alması CHP´ye iktidar yolunu açacaktır.