Erciyes’e Devlet Hastanesinden Açıklama

Erciyes’e Devlet Hastanesinden Açıklama

Gazetemizin köşe yazarlarından araştırmacı gazeteci yazar Hüseyin Erciyes’in kaleme aldığı Talasemi Testi için Kozan Devlet hastanesinde alınan ücretleri gündeme taşıyarak alınan ücretler ile alakalı olarak kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini ifade etmi

Erciyes’in yazısına 20 gün aradan sonra Kozan Devlet hastanesi mali işler müdürlüğünden açıklama yapıldı. Kozan Devlet hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü çağlar Çoban imzası ile yayınlanan açıklama şu şekilde” Son günlerde gerek yerel olarak yayın yapan Kozan Ekspres Gazetesinde, gerekse de sosyal medyada Kozan Devlet Hastanemize, evlilik işlemleri için gerekli olan Talasemi Testini yaptırmak için başvuran vatandaşlardan usulsüz şekilde ücret talep edildiğine dair iddialar mevcuttur.

Konuyla ilgili yanlış algılamanın önüne geçilmesi maksadıyla hazırlamış olduğumuz Basın Açıklamamız aşağıda sunulmuştur.

Öncelikle Talasemi(Akdeniz Anemisi) Tetkiki, endikasyon dışında genel olarak evlenmek isteyen kişilerin Belediyelerin Evlendirme Memurluklarına başvurduklarında istenen bir işlemdir. Bu işlem Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre 1. Basamak Koruyucu Sağlık Kuruluşlarında (Yani Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri) ücretsiz olup, 2. Basamak Tedavi Edici Sağlık Kuruluşlarında ise (Yani Kozan Devlet Hastanemiz gibi) söz konusu tetkik Sosyal Güvenlik Kurumunun ödeme kapsamında olmadığı için ücretli yapılmaktadır. Hastane olarak öteden beri uygulamamız, evlenmek isteyen kişilerden sadece birine tetkik yapılıp sonucu menfi (negatif) ise diğer eş adayından alınmaması yönündeydi. Ancak Kozan Belediyesine gelen Müfettişin denetimi sonucu yaptığı tavsiye Hastane Yöneticiliğimize ulaştırılmış olup tavsiyede;  Akdeniz Bölgesinde olmamız hasebiyle evlenecek olan her iki eş adayına Talasemi Tektikine ek olarak Hepatit (Sarılık) ve HIV (Aids) Testi yapılmasının gerektiği belirtilmiştir. Yazının Hastane Yöneticiliğimize tebliğinden itibaren uygulama bu yönde değiştirilmiştir. Doyasıyla alınan ücretteki artışın sebebi budur. Hastane İdaresi olarak, bu işlem için gelen vatandaşlarımıza işlemin 1. Basamak Sağlık Kuruluşlarında ücretsiz olduğu (Kadirli İlçesinde olduğu gibi) ancak Kozan`da 1. Basamak Sağlık yapılanmasında Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezinin olmadığı için Kadirli veya Adana İl Merkezine gidilmesi halinde işlemin ücretsiz yapılabileceğini bildirmekteyiz. Buna rağmen yaptırmak isteyen kişiler vezneye ücretini yatırıp makbuzunu alarak işlemi yaptırmaktadır. Adana Devlet Hastanesi de tıpkı Kozan Devlet Hastanemiz gibi 2. Basamak Tedavi Edici Sağlık Kurumu olduğundan bu işlem orada da aynı şekilde sunulmaktadır. Adana`da işlemin yapıldığı Halk Sağlığı İl Müdürlüğüne bağlı 1. Basamak Sağlık Kuruluşu, mekân olarak eski Adana Devlet Hastanesine yakın bir yerde olmasından doyalı işlemin Adana Devlet Hastanesinde ücretsiz olarak yapıldığı algısı oluşmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla.” Denildi. Sorumlu gazetecilik gereği gönderilen açıklamanın hiçbir satırına dokunmadan yayınlanmıştır.