Evlerde Radyasyon Ölçümü Yapılacak

Evlerde Radyasyon Ölçümü Yapılacak

Kozan toplum sağlı merkezi sorumlu hekimi Konca Açıkgöz tarafından yapılan yazı basın açıklaması ile ilçemizde daha önceden belirlenen 90 evde radyasyon ölçümü yapılacağı öğrenildi. Basın kuruluşlarına servis edinilen basın açıklamasında toplum sağlığı so

Açıkgöz “Ulusal Radon Kontrol Programı” Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ve İlçemizde Kozan Toplum Sağlığı Merkezinin yürütmüş olduğu bir programdır.

 Radon gazı sigaradan sonra akciğer kanserinin en önemli etkenidir. Radon gazı binaların temelindeki kayalar ve topraktan yayılmaktadır.

Bu sebeple radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi ve kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenebilmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerde “Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası” oluşturulması ve sonrasında  “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında imzalanan protokol çerçevesinde önümüzdeki beş yıllık ev içi radon seviyesi haritası çıkarılmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle 81 ilde; 62 bin hane seçilmiştir. İlçemizde seçilen 90 hane eve ev içi radon gazı ölçüm aleti yerleştirilmeye başlanmıştır.

 Kurumumuza bu konuda yardımcı olan ailelere gerekli hassasiyeti gösterdikleri için çok teşekkür ediyoruz.” Dedi. 90 haneye kurulumuna başlanan Radyasyon ölçüm cihazlarının 2 ay süre ile evlerde ölçüm yapılacağı öğrenildi.