Hesler ile birlikte iklim değişiyor

Hesler ile birlikte iklim değişiyor

İlçemizde ve bölgemizde son yıllarda hızla çoğalan hes tesisleri iklim bozukluklarına yol açıyor.

 

İlçemizde ve bölgemizde son yıllarda hızla çoğalan hes tesisleri iklim bozukluklarına yol açıyor.

Bundan 4 yıl önce Kozan, Feke, Saimbeyli, Aladağ ve Tufanbeyli ilçe sınırlarında yapılan hes elektrik santralleri ilçelerin iklimlerini adeta tersine çevirdi.

Heslerin kurulmasının ardından bölgedeki iklim değişikliklerine dikkat çeken vatandaşları uzmanlarda destekliyor.

Dizlerini Dövüyorlar

Gazetemiz muhabirlerine konuşan vatandaşlarımız  " Yaşadığımız şu süreç tamamen kimsenin hatası değil, bizlerin hatasıdır. Karadeniz Bölgesi´nde bir hes tesisi yaptırmamak için insanlar canlarını feda ediyolar. Bizim buralarda ise ellerini kollarını salayarak onlarca hes kurdular. Asgari ücretle bir kaç insanımızı çalıştırdılar. Bizlerin gözlerini boyadılar. Şimdi ise iş işten geçti, sadece dizlerimize vuruyoruz. Çünkü artık yaşadığımız torakların iklimleri tamamen değişti. Hiç bir tarım alanından sağlıklı olarak ürün elde edemiyoruz. Uzmanlara sorduğumuzda neden olarak hızla değişen iklim şartları gösteriliyor. İklim şartlarının hızlı değişmesinin tek nedeni olarakta Hesler gösterlmekte.  Hızlı iklim değişikleri ile alakalı olarak görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar ise yaşanan süreçleri doğruluyorlar.

Tarım ürünlerinde rekolte her geçen gün düşüyor

Ziraat mühendisi Barış Kurtaran:  " İlçemizde ve bölgemizde hızlı bir iklim değişikliği yaşandığı  gerçektir.  Bu iklim değişiklikleri tarım alanlarında olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. özelikle ürün rekoltesinde yaşanan düşüklük gözle görülmektedir. Ayrıca sebze alanında büyük tahribatlar oluşturmaktadır. Son yıllarda bölgemizde yapılan hesler, iklim değişikliğini etkileyen önemli bir unsurdur."

Ana etken hesler değil

Jeoloji mühendisi Turgut Şafak Urşavaş;  "Elbette anlatılan olaylar ile ilgili hiç bir etkisi yok denilemez, lakin iklimin bu şekilde hızlı değişmesindeki ana etkenler bölgede yapılan hesler olarak gösterilemez. Hızlı iklim değişimlerine dünyanın dönmesi, açıların değişmesi ve mevsimlerin kayması ana etkendir. bölgede yapılan heslerden dolayı oluşan göllerin etkisi vardır. Lakin o kadar abartılacak kadar değildir."

Çiftçiye verilen önem ortada

"Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahbazoğlu;  " İklimin hızlı bir şekilde değişmesi çiftçimizi olumsuz yönde etkilemektedir. ilçenin tarım geleceği ile ilgili her geçen gün karanlık projeler çizilmektedir. Bu süreçler çiftcilerimizi kaygıya koymaktadır. Özelikle bu iklim değişikliğinden  dolayı ilerleyen yıllarda narenciye alanlarının büyük zararlara uğrayacağı ifade ediliyor. Süreci endişe içerisinde takip ediyoruz. Yapılan bilimsel bir çalışmanın olmamasıda ülkedeki çiftçiye verilen değerin önemini ortaya koymaktadır."