Orman yangın tatbikatı gerçeği aratmadı

Orman yangın tatbikatı gerçeği aratmadı

Orman Genel Müdürlüğü tarafından , orman yangını sezonuna hazırlık amacıyla AFAD ile koordineli olarak merkezi Antalya olmak üzere Adana, Mersin ve Muğla'da aynı anda gerçekleştirilen tatbikat Kozan’da da gerçekleştirildi.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından , orman yangını sezonuna hazırlık amacıyla AFAD ile koordineli olarak merkezi Antalya olmak üzere Adana, Mersin ve Muğla'da aynı anda gerçekleştirilen tatbikat Kozan’da da gerçekleştirildi.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve AFAD ile koordineli gerçekleştirilen Adana Yerel Düzey Orman Yangını tatbikatında nefesler tutuldu yangına havadan ve karadan müdahale edilirken mahsur kalan vatandaşlar gerçeği aratmayan görüntüler ile kurtarıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılının “Tatbikatlar yılı” ilan etmesi üzerine 4 ilde eş zamanlı yapılan büyük orman yangın tatbikatının Kozan ayağı başarı ile gerçekleşti.

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban “Havadan İnsansız Hava Araçları” İHA ile takip ettiği tatbikata Kozan ilçesi Eskimantaş mahallesinde ormanlık alanda Orman Bölge Müdürlüğüne ait OYİS (Orman Yangın İzleme Sistemi) insansız kuleleri aracılığı ile tespit edilerek, yangın yayılım göstererek Minnetli Mevkiine doğru ilerlemiş olup, toplam etki alanı 84,46 hektar olarak senaryo gereği belirlendi. Tatbikata 23 Kurum ve 8 sivil toplum kuruluşu 260 saha personeli ve 60 Afet Yönetim Merkezi personeli (AADYM) ; İzci Federasyonundan 20 personel ve 39 AFAD Gönüllüsü ile toplam 379 personel katılım sağladı.

Tatbikatta 1 İHA, 1 söndürme helikopteri, 3 TOMA, 4 itfaiye aracı, 2 arazöz , 1 su tankı, 1 yangın ilk müdahale aracı, 1 dozer , 1 greyder, 2 kanal kazıcı yükleyici, 1 lastik tekerlekli yükleyici, 1 afet müdahale aracı, 3 ambulans, 2 mobil haberleşme aracı, 3 mobil baz istasyonu, 1 seyyar röle, 1 ikram aracı, 4 tahliye aracı ve 23 adet pikap ve devriye aracı olmak üzere yangına toplamda 56 araç ile müdahale edildi. 

Tatbikatta Eskimantaş İlköğretim okulundan 15 öğrenci kurtarılırken, Eskimantaş mahallesinden 34 kişi, Minnetli Mahallesinden 20 kişi olmak üzere toplam 69 kişi AFAD, Jandarma, UMKE, YAKUT, ve sağlık personelleri ile birlikte kurtarıldı. Tahliye anlarında nefesler tutuldu.

Senaryo gereği çıkan orman yangınına Kozan orman yangın söndürme ekipleri havadan ve karadan müdahale ederek söndürdü. Okuldan öğrenciler tahliye edilirken yola kaya düşme noktasında AFAD ve YAKUT (Yüreğir belediyesi arama kurtarma )ekipleri halatlarla ormana inerek yaralıları kurtardı.

Öte yandan mahallede mahsur kalan vatandaşlar için izci ekipleri güvenlik koridoru oluşturarak jandarma ekipleri yaşlı ve evde mahsur kalan vatandaşları büyük bir özveri ile kurtardı. Sağlık ekipleri yaralıları sedyelere alarak ambulanslara taşırken Kızılay ekipleri ilaç ve saha destek ekipleri ile yer aldı.

Tatbikatı yerinde takip eden Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam geçtiğimiz yıllarda Kozan’da bölgenin büyük iki yangın atlattığını belirterek , “ Geçtiğimiz 2 yıl içimizde maalesef ilçemizde büyük yangın atlattık. Bu anlamda da şu anda Mersin'de Antalya'da onlarla da olduğu gibi Adana ilimizin de Kozan ilçesinde büyük çaplı yangın tatbikatı gerçekleştirdi. Şu an alandayız tüm ilgili yetkili sorumlu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri, yardım kuruluşları hepsi burada tatbikat planlandığı şekilde başarı ile tamamlandı. Tüm arkadaşlarımız gerekeni yapıyor sorunsuz bir şekilde de bulacak. Yaz ayları geliyor havalar ısınmaya başladı yangınsız bir sezon diliyorum” dedi.