Öz;? Yeteri kadar akrep ve yılan serumumuz var?

Öz;? Yeteri kadar akrep ve yılan serumumuz var?

Kozan Ekspres Gazetesine konuşan İlçe Sağlık Müdür Vekili Murat Öz halkımız endişe etmesin yeteri kadar akrep ve yılan serumu depolarımızda mevcut dedi.

K.Ekspres- Gazetemizin geçen sayısında gündeme taşıdığı ?akrep  ve yılan serumu varmı?? Haberinin ardından Kozan İlçe Sağlık Müdür Vekili Doktor Murat Öz İlçe Sağlık Müdürlüğü ilaç depolarında yeterince sotkun bulunduğunu söyledi.

Gazetemizin gündeme taşıdığı haberin ardından gazetemize açıklamalarda bulunan İlçe Sağlık Müdür Vekili Murat Öz geçtiğimiz yıl içerisinde 1 haftalık kısa bir sıkıntının yaşandığı fakat bu yıl için her hangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyledi.

Öz? İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyemizde akrep ve yılan ısırmalarına karşın her hangi bir ilaç veya tedavi metaryali eksiğimiz bulunmamaktadır. Geçtiğimiz yıl 1 hafta gibi kısa bir zaman diliminde sıkıntı yaşandı. Lakin bu durum bu yıl söz konusu değil.

Ben konuya farklı bir acıdan bakmak istiyorum. Yılan ve akrep ısırmalarında her hastaya bu serumlar uygulanır diye bir durum söz konusu değil. Hastanın genel durumuna göre müdahale eden doktorun vereceği karar ile uygulanır. Bu tip vakalarda bu serumlar kullanıldığı durumda hastananın alerjik tepkileri karşısında ters etki ile hasta dahi kaybedile bilinir. Toplumumuzun genelinde oluşan her akrep ve yılan sırmasına serum uygulanır. Ön yargısı tamamen yanlıştan başka bir şey değildir. Bu tip bir ısırma karşısında hasta zaman kaybedilmeden en yakın sağlık istasyonuna yetiştilmelidir. Bakın ülkemizde arı sokmasından dolayı hayatını kaybeden insan sayısı, yılan ve akrep sokmasından dolayı hayatını kaybeden daha yüksek. Yılan ve akrepten herkes korkuyor. Ama arıdan korkmuyor. Bu tamamen alerjik tepkiler ile alakalı bir durumdur. Akrep ve yılan serumu yeterince stoklarımızda ve sağlık istasyonlarımızda mevcuttur? dedi./resimler/2017-6/16/1751180458914.jpg

Uçar;? Günde 10 Vaka Geliyor?

Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Kozan Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzman Doktor Kubilay Uçar 1 gün içerisinde ortalama 10 vaka ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Uçar ; ? Yaz aylarının başlaması ile birlikte devlet hastanemize yılan ve akrep ısırmaları nedeni ile 1 gün içerisinde ortalama 10 hasta başvurmaktadır.

Hastanemiz eczane stoklarında yeterince akrep ve yılan serumu bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili olarak Kozan İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile kordine halindeyiz. Haftalık olarak ihtiyaçlar doğrultusunda talepte bulunuyoruz. Talebimiz 10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde yerine getiriliyor.

Bizlerin en çok çektiği sıkıntının başında akrep ve yılan ısırmalarında her hastaya serum uygulanacak diye bir durum söz konusu değildir. Lakin halkımızda böyle bir algı hakim. Bu nedenle hasta ve yakınları ile görevli arkadaşlarımız ve doktorlarımız sıkıntı yaşıya biliyorlar. Bu uygulama hastanın klinik bulguları doğrultusunda uygulanacak bir tedavi yoludur. Her yılan ve akrep sokmasına karşı serum kullanılmaz? dedi.

/resimler/2017-6/16/1751504053350.jpg