Anahtar Kelimeler: Şalgam derde deva

Şalgam her derde deva

Şalgam her derde deva

Birçok derde deva olan şalgamın lezzetinde ki sırrı 45 yıldan bu yana şalgam üreticiliği yapan Ahmet Yapıcı anlattı.

KALBE iyi gelen, sindirime yardımcı olan, kanserle savaşmaya yardımcı olan, inflamasyonla mücadeleye yardımcı olan, kemiklere iyi gelen, metabolizmayı güçlendiren, akciğerleri ve aynı zamanda yaygın rahatsızlıkların tedavisini yapan, vücut bağışıklığını güçlendiren, kilo vermeye yardımcı olan, vücut kokusunu önleyen ve gözler için de faydalı olan, cilt ve saç sağlığına iyi gelen ve daha sayılamayan birçok derde deva olan şalgamın lezzetinde ki sır nedir? 45 yıldan bu yana şalgam üreticiliği yapan Ahmet Yapıcı şalgam yapımındaki püf noktaları Kozan Ekspres Gazetesi´ne anlattı.

MALZEMELER TAM OLMALI

Kozan Mezarlığı yanında bulunan Mezarlık Cami önünde tablasında şalgam satan Ahmet Yapıcı´nın şalgamın da ayrı bir lezzet bulunuyor. Bir bardak şalgam içen bir bardak daha içiyor. Ahmet Yapıcı şalgamındaki lezzetin malzemelerinin tam olmasına bağlıyor. 45 yıldan bu yana şalgam üretimi yaptığını ve bu işte usta olduğunu belirterek şalgam yapımında kullandığı malzemelerin tamlığına dikkat çekti.

LEZZETLİ BİR ŞALGAM NASIL YAPILIR?

Kozan Ekspres Gazetesi ne şalgam yapımını sırlarını anlatan Ahmet Yapıcı, şalgam yapımını şu şekilde tarif etti:

?Malzemenin tam olması gerek. Örneğin; havucu fazla olursa şalgam koyu olur, lezzetli olur. Havucu eksik olursa şalgamın tadı değişik olur. Güzel olmaz. Şalgamın malzemeler şunlar; havuç, su, limon tuzu, tuz, fırında satılan ekşili hamur ile bulgur unu. Şalgamın esas keskinliğini veren bulgur unu ile ekşili hamurdur. Şalgam mayası ile bu ürünler yan yana geldiğinde şalgam lezzetli olur. Bunlar yapıldıktan sonra şalgam dinlenmeye alınır. Kışın 20 gün, yazın bir hafta bekletilir? dedi. Ahmet Yapıcı; ?malzemeler tam kullanıldığında şalgamda tam lezzetini alır? dedi.

SAĞLIĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

Şalgamın birçok derde deva olduğunu söyleyen şalgam ustası Ahmet Yapıcı, kanserle mücadelede, kilo vermede, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, göz hastalıklarında ve birçok hastalıkta şalgamın faydalı olduğunu söyledi. Özellikle bazı insanların günlük düzenli olarak şalgam tükettiğini dikkat çeken Ahmet Yapıcı, ?vatandaşlarımız lezzetli şalgamı bulduğu zaman bardak bardak tüketebiliyorlar? diye konuştu.

BİR İÇEN BİR DAHA İÇİYOR

Ahmet Yapıcı´nın yaptığı şalgamın lezzetinin farklı olmasından dolayı bir bardak içen 2. bardağı içmeyi ihmal etmiyor. Yapıcı, şalgam konusunda eski ustaların kalmadığına dikkat çekerek, kendisinin 45 yıllık tecrübesinden dolayı böyle lezzetli şalgamın ortaya çıktığını belirtti.

Vatandaşlar; ?Şalgam bizim vazgeçilmezimiz?

Şalgam, Adana´nın marka olmuş gıda ürünlerinden başı çeken ürün. Adana denilince şalgam akla gelir. Vatandaşlar: ?Biz şalgam içmez isek duramayız. Şalgam bizim vazgeçilmezimiz. Hem sağlığımız için, hem de damak tadınız için.  Şalgama ihtiyacımız var. Bunu da Ahmet abi çok güzel yapıyor. Herkesin bu şalgamdan içmesini istiyoruz? diye konuştular.