TATLI; BEYNİMİZİ BESLİYOR MUYUZ?

TATLI; BEYNİMİZİ BESLİYOR MUYUZ?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. İbrahim Tatlı, insan beyni ile beslenme arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırma ve sonucunu yaptığı açıklama ile bildirdi.

Diyetisyen Hekim İbrahim Tatlı konu ile ilgili olarak; ?Beslenme alışkanlıklarını da göz önüne aldığımızda çocuktan yaşlıya hepimizi yakından ilgilendiren bir araştırmayı halkımız için yaptım. Yeni yapılan bu araştırma ile ilk kez sağlıksız beslenen bireylerin beyinlerinde öğrenme, hafıza ve mental sağlık için kullanılan kısmın küçüldüğü bulundu.

Beslenme alışkanlıkları ve hipokampüs hacmi arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmada kişilerin beslenme alışkanlıkları 2 grupta toplanmış. Bunlardan biri taze sebze,meyve,salata ve ızgara balıktan oluşan sağlıklı diyet diğeri ise işlenmiş et ürünleri(sucuk,sosis vb), kızartma,cips,kraker ve kola,meşrubattan oluşan batı tarzı beslenme olarak da bilinen sağlıksız beslenme olarak adlandırılmış. Araştırma sonunda sağlıklı beslenen insanların hipokampüs hacimlerinin büyüdüğü,sağlıksız beslenenlerin ise hipokampüs hacimlerinin küçüldüğü bulunmuş.

Biz uzmanlar olarak sağlıklı bir yaşam için taze sebze, meyve, salata, ızgara ya da fırında balık, tavuk, süt, yoğurt, peynir, yumurta, zeytin, zeytinyağı, ceviz, badem, fındık vb. öneriyor aynı zamanda MSG içeriğinden dolayı işlenmiş et ürünleri, transyağ ve kanserojen içeriğinden dolayı kızartma ve cipsten, pankreasa verdiği zarardan dolayı kola ve meşrubattan uzak durmanızı istiyorduk. Şimdi bu önerileri sayarken bir de öğrenme, hafıza ve mental yeteneklerinizin sağlığı içinde sağlıklı beslenin diyeceğiz.

Uzun lafın kısası; daha sağlıklı daha zeki daha başarılı bir toplum için çocuklarınızı kendinizi ve büyüklerinizi sağlıklı besleyin? dedi.