Mert Ali Çetin<br>Sihirli Topraklar


Ayçekirdeği Fiyatı!

Çok karışık gibi gözükse de ayçekirdeği/ayçiçeği fiyatındaki dalgalanmalar çiftçi tüccar ilişkisinin sınırlarını zorlamaktadır.


Şu gün itibariyle 1450 TL/Ton, yani tonu 1450 tl olan ayçiçeğin gidişatından çiftçi kardeşlerimiz memnun. Gerçekten çok güzel bir fiyat olmasına rağmen hasat edilen Ayçekirdeği´nin emeği gerçekten zor. Tüccar yaş almazsa ki almamak için herkes müşterisini arıyor ve dikkatli olmaya çalışıyor; her şeye rağmen yaş gelirse çok aşırı derecede fire veriyor. Ayçekirdeği ekerken önemli aslında ama çiftçilerimiz maddi durumdan dolayı pek bir gübre kullanan da yok. Bu yüzden çiftçinin cebinden çok bir para çıkmadığı doğrudur. Aslına bakacak olursak her bitki gibi bununda kullanması gereken gübre miktarları vardır. Şu an 1450 TL´den tonu satılan ayçekirdeğinin masrafsız olması nedeniyle kazanılan paranın olduğu gibi çiftçinin cebinde kalıyor. Bu da yoktan gelen para gibi çiftçi kardeşlerimize bulmuş gibi geliyor. Bugünlerde gezdiğim tarlalarda dönüme ortalama 200 kg verim veren ayçiçeği yüzlerimizi güldürüyor. 200kg alan çiftçi dedik ya masrafı yok diye 50 dönümü var ise tarladan 10 ton ayçiçeği alır demektir. 10 ton bugün için 14500 TL eder. Tonuna 30 kuruş desteği de var bununla birlikte 10 ton aldığına göre 3000 TL´de buradan gelir ve etti mi size 17500 TL. 17500 TL´yi 12 aya bölersek, 1458 TL her ay gelir varmış gibi devam ederiz. Bu sadece ayçekirdeği birde başka ürünlerimiz var ise gelirlerimiz iyi olur sanki. Ama tekrar tekrar yazıyorum siz isterseniz 100 000 TL kazanın önemli olan tasarruftur. Tasarruf yapmayan çiftçi, esnaf, tüccar, doktor, bakkal kim olursa olsun kazanamaz. İşte yanımızdaki Yunanistan en basit örneğini aktarıyorum. Çalışma saatleri bu yunan arkadaşların sabah 9:30 ile başlar 12:30 da biter sabah mesaisi. Öğleden sonra 13:30´da tekrar başlarlar saat tam 15:00´de siesta adı verdikleri öğlen uykusuna yatarlar, kimisi dükkanı kapatır gider evde yatar kimisi dükkanı kapatır içeride yatar 17:30 dedi mi mesai biter. Oysa bizdeki atasözleriyle hiçbir alakası yoktur. Bizde nasıl? ?erken kalkan yol alır, erken evlenen döl alır.? Sabahın Rabbine sığınırım. (Felak suresi, 113).

Fiyat konusuna geri dönerek bu fiyatların bu şekilde kalmayacağına sanki biraz daha fazla artacağına inanıyorum. Fabrikalar teker teker alıma başladı. Artık herkes fiyat sormaya başlıyor. Bu demek oluyor ki fiyatta istenen rakamlara daha ulaşılamadı. İnşallah bundan sonra da fiyatlarda ileri yönde bir istikrar olur ve çiftçimizin yüzü gülmeye devam eder. Bu gülmeye çiftçi kardeşlerimizin herkesten çok ihtiyacı var. Akıttığınız her terin hakkını almanız dileğimle!